Автовод

Що робити якщо замерз замок в дверях авто

01.02.2023 р. в 11:11 | «AvtoVod»

Залишаючи зимою автомобіль на відкритій стоянці, автовласник має бути готовим до будь-якої екстремальної ситуації. Одна з них – це примерзлі дверцята машини. Проблема ця досить поширена і найбільш образливим є те, що трапляється вона, як завжди, у найнепідходящий момент.

На перший погляд, у замерзлому замку нічого страшного немає, однак, кожної зими працівникам СТО доводиться лагодити зламані замки та пошкоджені дверцята автомобілів. Як уникнути такої ситуації, поговоримо у матеріалі далі.

Як відкрити двері в авто

Слід розуміти, що автомобільний замок та ущільнювачі дверей примерзають через воду, яка в них потрапляє. Через сильний мороз вона перетворюється на лід, розширюється в об'ємі та блокує усі частини замка, які рухаються. Чим більше води і чим вище мороз, тим складніше буде відкрити дверцята машини. Однак, зневірюватися та відразу вдаватися до радикальних методів не треба.

Перш за все треба перевірити пасажирські дверцята та багажник. Не виключено, що вони примерзли не так сильно і дадуть можливість потрапити всередину авто. Далі потрібно буде включити піч і прогріти машину, щоб двері відтанули. Якщо такої можливості мороз не залишив, можна скористатись наступними порадами.

Принцип дії авторозморожувачів

Сучасні виробники пропонують водіям достатньо широкий асортимент авторозморожувачів. Основою більшості з них є спирт. Це може бути метанол, ізопропанол і т.д. Спирт не замерзає та має високу приникаючу здатність. Крім того, виділяючи в процесі реакції теплову енергію, він швидко руйнує шар льоду, яким, як правило, вкриваються внутрішні деталі замка.

Чимало розморожувачів мають у складі силікон або тефлон. Ці речовини є водовідштовхувальними та змащують деталі, на які потрапляє волога. Деякі виробники додають до своїх засобів ще й масло, яке теж сприяє змащенню внутрішніх деталей запірного механізму.

Розморожувачі є у флаконах з носиком-крапельницею та спреї. В осінньо-зимовий період фахівці радять їх постійно мати під рукою. Тримати такі засоби краще не в бардачку автомобіля, а в кишені, сумці або іншому зручному місці, адже замок багажника також може виявитися заблокованим.

Розморожувачами, які містять тефлон або силікон, можна користуватись з профілактичною метою. Періодично в замкову щілину треба додавати невелику кількість мастила.

Чого краще не робити при замерзанні дверей

Коли машина не пускає всередину, а їхати потрібно терміново, водії вдаються до будь-яких методів, в т.ч.:

Також автовласники вдаються до нагрівання дверей феном, але для цього має бути поряд розетка. Часто у замок заливають спирт. Цей спосіб розморожування замків досить ефективний за умови, що знайдено метод, як залити його у замкову щілину. Дехто з водіїв використовує вазелін. Така методика також має право на життя, але варто приготуватися до тривалого очікування, адже у порівнянні зі спиртом, вазелін діє більш повільно.

Профілактика замерзання замків

У період морозів варто приділяти увагу автомобільним ущільнювачам. Після повернення з мийки, після дощу та напередодні зниження температури, їх необхідно витерти насухо, очистити від пилу та вологи. Фахівці також рекомендують обробити двері силіконовою змазкою. Однак такі превентивні заходи можуть не допомогти, якщо ущільнювачі старі. Готуючись до зими, їх краще замінити.

Діючи наввиперед морозам, замкову щілину рекомендують обробити графітовим мастилом або іншим відповідним засобом. Тоді, боятися морозів не доведеться.

Для паркування в морози краще вибирати сонячні місця. Хоча зимове сонце лише світить, а не гріє, іноді воно також допомагає розтопити кригу.

Після миття машини не варто поспішати та відразу їхати. Досить часто на дверях та у замках залишається волога, яка за деякий час може перетворитися у лід. Тож, треба якнайкраще висушити автомобіль, в т.ч. продути та просушити замки, обробити їх засобом проти замерзання.

Окрім того, залишаючи автомобіль на довгий час у зимовий період, водії зі стажем, радять ненадовго відкрити всі двері. Таким чином тепле повітря вийде з салону на вулицю і температура в салоні та поза ним практично зрівняється. Це дасть можливість уникнути конденсату на дверях, який може замерзнути під час тривалої стоянки.

Автоновини

11:49Стало відомо дату відкриття Подільсько-Воскресенського мосту в Києві
14:53Швидкісні ліміти на окремих вулицях: в Києві до 80 км/год, в Дніпрі - до 70
19:41Диагностика и ремонт двигателя в Турбо Дизель Сервис
14:25Найти подержанное авто: секреты выбора доступных вариантов
11:31Найти авто для приобретения: лучшие ресурсы и полезные фишки.
17:46Master Care Shop - магазин автокосметики та автохімії, високоякісні продукти для догляду за автомобілем
01:22Нова Hyundai Sonata програла битву кросоверам
17:50Як швидко і вигідно продати автомобіль в Житомирі
16:46Когда делать диагностику ходовой и зачем она нужна?
15:36Автовыкуп в городе Украинка
Всы автоновини

Цікаві автостатті

Особенности выбора и ухода за шинами и дисками
Автовыкуп: почему это выгодно, что нужно знать
Усовершенствовать Ланос: аксессуары и комплектующие
Терміновий викуп автомобілів у Києві: швидке та зручне рішення для власників
Всі статті