Запорожанка перевернулась на машине с детьми и подала в суд на дорожников

14.09.2019 р. в 13:30, vmestezp.org

В довольно неприятную ситуацию попала жительница Запорожья Ирина Перепелицына. Она вместе с детьми перевернулась на машине, следуя по трассе в Каменко-Днепровском районе. К счастью, все были пристёгнуты и почти не пострадали. В произошедшем Ирина винит дорожников, и полна решимости получить через суд компенсацию, и заставить Облавтодор привести дорогу в порядок. Далее – рассказ запорожанки от первого лица.

Це мали бути веселі Великодні канікули. Проте, не так сталося.

На трасі у Кам’янсько-Дніпровському районі Запорізької області автівка, якою я кермувала і в якій на задньому сидінні були малі, перекинулася.

Сталося це на ділянці, де нормальна дорога різко змінюється на просто відсипану щебенем (недобудовану), ще й із перепадом близько 30 см. Що, власне, і стало причиною ДТП.

Занесення на щебені, некерований автомобіль, перегортання, розбите скло, крик – і ми вже у кюветі. Всі були пристебнуті пасками безпеки, тому фізично сильно не постраждали. Постраждало лише авто.

Запорожанка перевернулась на машине с детьми и подала в суд на дорожников
Запорожанка перевернулась на машине с детьми и подала в суд на дорожников

Про пережитий стрес не буду. По суті.

Першою на виклик приїхала «швидка допомога». Медики оглянули дітей, витягли скло з мого зап’ястка. Водій «швидкої» заліз всередину перекинутого автомобілю і вимкнув двигун, який продовжував працювати.

Саме від медпрацівників я вперше дізналася, що ДТП на цій ділянці дороги – справа звичайна. Місцеві знають, що вона в аварійному стані, тому їздять обережно. «Чужинці» перегортаються регулярно. Згодом це повторили і поліцейські, і місцеві жителі, які допомагали витягати авто, і водій евакуатора, і лікарі районної лікарні.

Місцеві ж розказали, що ця ділянка дороги в такому аварійному стані знаходиться вже понад десять років. Її ремонтували, гроші скінчилися і трохи більше кілометру недобудованого автошляху так і стоїть, нікому не потрібний.

Важливий момент: вздовж траси – від найближчого населеного пункту і до аварійної ділянки – немає жодного (!!!) знаку. Кажуть, вони були, але три роки тому порозкрадали. І все – за три роки ніхто не потурбувався про їх відновлення.

Поліція теж приїхала швидко, хлопці провели огляд і опитування. Але чомусь запитали, чи хочу я складати протокол? Я хотіла. Бо точно знаю, що не винна – правил не порушувала, швидкості не перевищувала, у стані алкогольного сп’яніння не була (що підтвердив медогляд). Протокол склали, права забрали, сказали – чекайте виклику до суду.

Суд відбувся, і після наданих доказів, ухвалив рішення, що не вбачає у моїх діях ознак адміністративного правопорушення.

Паралельно зробили запити у облдержадміністрацію, ДП «Місцеві дороги Запорізької області», обласну Службу автомобільних доріг, які відповідальні за стан доріг у області, та поліцію. Так стало відомо, що:

Автомобільна дорога місцевого значення О080823 /Т-08-04/-Дніпровка, де сталася ДТП, з липня 2018 року знаходиться на балансі Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури Запорізької облдержадміністрації, посадовці якого «дуже занепокоєні її станом». Тим більше, що ця дорога є стратегічною, а саме евакуаційною на випадок аварії на Запорізькій АЕС. Ремонтувати планують за кошти субвенції з держбюджету, треба близько 20 мільйонів. Грошей немає. Така відповідь надійшла з ОДА.

У ДП «Місцеві дороги Запорізької області», що є замовником і розпорядником коштів, які виділяються на всі ремонтні та інші роботи на дорогах області, також висловили «занепокоєння» станом автошляхів. І повідомили: враховуючи аварійний стан дороги, ухвалене рішення про виділення з бюджету ОТГ 200 тисяч гривень на, увага, розробку проектно-кошторисної документації. Уявіть, десять років дорога в аварійному стані, десять років тут калічаться люди і псуються їхні автівки. І тільки зараз чиновники візьмуться за розробку проекту (до речі, фактично виділили ці гроші і чи почали щось із цим робити – з’ясувати не вдалося).

У поліції повідомили, що з серпня 2016 по травень 2019 року на цій ділянці трапилося 4 ДТП (електронної бази за більш ранній період просто немає). Але, як я вже казала, ця статистика ДТП не дуже репрезентативна, бо чимало водіїв, які тут потрапляли у ДТП, відмовлялися від оформлення протоколу.

Минулого тижня зробили експертну оцінку пошкоджень автомобіля, отриманих у результаті ДТП. За процедурою, на ній мали бути присутні представники підприємства, на балансі якого знаходиться дорога. У моєму випадку – це Департамент промисловості Запорізької ОДА. Також був запрошений представник ДП «Місцеві дороги Запорізької області». Ніхто з них на експертизу не прийшов, а в телефонному режимі співробітники обох структур повідомили, що їх моє ДТП не обходить і часу їздити на експертизи в них немає. Що ж, побачимося у суді. Не маю ілюзій щодо нашої судової системи, хоча сподіваюся. Готуємо позов.

Чому пишу про це зараз? Бо нещодавно на посаду був призначений новий голова Запорізької облдержадміністрації Виталий Туринок, який заявляє про вирішення проблем з дорогами як один з пріоритетів. Віталію Вікторовичу, доведіть, що це не порожні обіцянки, відремонтуйте (завершіть ремонт) Автомобільної дороги місцевого значення О080823 /Т-08-04/-Дніпровка. Тут псуються авто і калічаться люди, вже десять років поспіль!

Друзі! Я знаю, що у Запорізькій області таких аварійних ділянок на дорогах – сила силенна. Якщо ви знаєте про них, давайте допоможемо запорізьким можновладцям їх «розгледіти» і, зрештою, почати діяти.

Цікаві автомобільні публікації

Особенности выбора и ухода за шинами и дисками При эксплуатации автомобиля одним из важных аспектов безопасности и производительности являются шины и диски. Эти два элемента несут на себе ответственность за сцепление с дорогой и комфорт вождения. При выборе шин необходимо обращать внимание на их тип, размер, сезонность и индексы нагрузки и скорости
Автовыкуп: почему это выгодно, что нужно знать Самое основное преимущество услуг по выкупу авто компаниями - это скорость продажи, при том, что владелец авто может получить за машину 95-97% от рыночной стоимости.
Усовершенствовать Ланос: аксессуары и комплектующие Chevrolet или Daewoo Lanos, который стал классикой своего сегмента, предлагает владельцам уникальную возможность дополнить свой автомобиль разнообразными аксессуарами и комплектующими. Существует несколько важных элементов, которые могут сделать ваш Ланос еще более стильным и функциональным – какие же?
Терміновий викуп автомобілів у Києві: швидке та зручне рішення для власників У світі постійно змінюються обставини, і іноді власники автомобілів знаходяться в ситуаціях, коли терміновий викуп стає єдиним виходом. У цьому контексті велику популярність отримав викуп авто в Києві. Однією з провідних компаній у цьому напрямку є "AvtoPride", яка пропонує широкий спектр послуг для власників транспортних засобів.
Новый Toyota Hilux: совершенство в каждой детали Toyota Hilux - икона надежности и мощи в мире пикапов. Тойота Хайлюкс от Сити Плаза продолжает легенду, предлагая выдающуюся производительность, внедорожные возможности и стильный дизайн.
Еволюція автомобільних двигунів: від перших бензинових до сучасних електричних систем Перші двигуни ДВС були з одним циліндром і, щоб зробити силовий агрегат потужнішим, доводилось збільшувати об'єм циліндра. Згодом стали досягати більшої потужності шляхом збільшенням кількості циліндрів.
Виды боковых зеркал Хороший обзор и безопасность во время езды или парковки — ключевые параметры, которые дают боковые зеркала. Более того, законодательно автомобиль не может ездить по дорогах общего пользования без этих комплектующих или с разбитым зеркальным полотном.
Амортизаторы для надежной дорожной уверенности от УКР ПАРТС Работоспособные амортизаторы автомобиля играют ключевую роль в обеспечении комфорта и безопасности во время движения. Автомобиль подвергается воздействию разнонаправленных сил, которые могут повлиять на его управляемость и стабильность.
Ще більший та потужніший: чим здивує оновлений пікап Mitsubishi L200? Нещодавно у Таїланді відбулась презентація шостого покоління легендарного пікапа L200. Він збудований на новій рамі, має сучасніший салон та потужніший двигун.
Автомобільний газ: «задують» чи «надують»? Експерти перевірили якість блакитного палива на АЗС.
Японські чи китайські мотоцикли Мотоцикли – транспорт впевнених у собі людей, що цінують свободу, відчуття польоту та швидкість. Надійні «залізні друзі» є у багатьох випадках незамінними, і реальність така, що не лише байкери, але й пересічні водії постають перед потребою придбати техніку, яка служитиме довго і якісно. І при цьому коштуватиме порівняно недорого – адже економічної кризи в країні оминути не вдається нікому.
Когда менять воздушный фильтр Фильтрующие элементы – детали, отвечающие за защиту и нормальное функционирование ДВС.

Більше новин